Ai aflat ca esti insarcinata, felicitari! Este o perioada minunata pentru tine, insa plina de incertitudini. Una dintre ele este legata de durerile in sarcina. Inainte sa te ingrijorezi, afla ca multe dintre ele sunt normale si nu iti vor umbri fericirea de a fi mamica.
Durerile abdominale
In general, micile dureri din timpul sarcinii sunt normale, provocate de modificari la nivelul hormonilor, de intinderea ligamentelor sau de reasezarea organelor interne, pentru a face loc uterului in expansiune. Chisturile ovariene pot fi si ele o cauza de cele mai multe ori inofensiva a crampelor in sarcina.
Durerile abdominale sunt unele dintre cele mai frecvente in sarcina si, chiar daca este posibil sa nu anunte nimic serios, este bine sa nu le ignori, in special daca ele sunt de intensitate crescuta si persistente. In plus, sangerarile vaginale, febra, frisoanele, scurgerile vaginale anormale, senzatia de disconfort la urinare sau starile de lesin iti arata ca alegerea inteleapta este sa-ti suni imediat medicul.
Cele mai frecvente complicatii ale unei sarcini incipiente sunt sarcina ectopica (atunci cand ovulul fertilizat se implanteaza in afara uterului) si avortul spontan (pierderea sarcinii in primele 20 de saptamani). Daca ai sangerari vaginale urmate de crampe abdominale sau chiar dureri de spate trebuie sa mergi de urgenta la doctor.
Durerile sau arsurile la urinare
Aproximativ 10% dintre gravide se confrunta cu o infectie urinara pe parcursul sarcinii, ceea ce poate provoca, intre altele, dureri la urinare. Ramasa netratata, o infectie urinara poate urca spre rinichi si poate declansa travaliul prematur. De aceea, medicul iti va recomanda sa faci analize de urina, iar in caz ca descopera o infectie iti va recomanda tratamentul adecvat cu antibiotice.
Durerile lombare
Durerile de spate apar in general din cea de-a cincea luna de sarcina, dar si mai devreme in cazul mamicilor care nu au facut foarte multa miscare sau care au avut si inainte probleme cu spatele. Durerile lombare se intensifica pe masura ce creste burtica.
Daca unele dintre cauze, cum ar fi cresterea in volum a uterului si modificarea centrului de greutate a corpului sau slabirea ligamentelor ca urmare a modificarii nivelului hormonilor secretati de organism, nu pot fi combatute, altele, ca timpul indelungat petrecut in aceeasi pozitie, pe scaun sau in picioare, pot fi rezolvate usor.
Masajul poate ajuta la ameliorarea durerilor lombare, insa cea care trebuie eliminata este presiunea pusa pe nervul sciatic. Iata cateva metode simple prin care poti face asta:
– poarta pantofi comozi, fara toc;
– evita efortul fizic intens si prelungit;
– fa exercitii speciale pentru gravide;
– stai intr-o pozitie corecta pe scaun;
– poarta o centura speciala pentru gravide;
– odihneste-te bine.
Migrenele
Durerile de cap apar din cauza modificarilor hormonale, dar si a deshidratarii sau a oboselii. Daca sunt insotite de febra, frisoane, varsaturi sau ameteli puternice alegerea inteleapta este sa mergi imediat la doctor.
Categorie: Sarcina | Data publicarii: 2017-07-29 | Autor: Mamici Smart
Lasa un comentariu